Peter Bonde: Futsal, perfekt teknisk træning for de helt små

Peter Bonde har de sidste mange år fungeret som assistent for Det Danske Fodbold Landshold, og været en stærk sparringpartner for Morten Olsen i og omkring arbejdet med DBUs rødetråd. Rigtige futsal-kendere vil også huske at Peter Bonde var en del af det første danske futsallandshold som i 1989 spillede med ved FIFAs første verdensmesterskab i futsal. Peter Bonde var en af flere prominente fodbold-fagfolk der var tilstede i Farum Arena søndag da det danske futsallandshold slog Sverige 5-1. Vi har stillet Peter Bonde en række spørgsmål omkring emnet futsal, og det er der kommet følgende meget interessante svar ud af.

Du spillede selv med ved det første danske futsallandshold som deltog ved Futsal VM i 1989 i Holland, hvordan husker du den oplevelse?

Jeg husker det som en stor oplevelse, hvor vi i åbningskampen desværre skulle møde hjemmeholdet og der var 7000 tilskuere på lægterne, og det var tydeligt at de var specialister i futsal, hvor vi var vant til almindeligt dansk indendørs med bander. Vi spillede os op i turneringen, men gik desværre ikke videre. Kort tid efter deltog vi i en turnering i Tyskland, hvor vi spillede mod forskellige bundesligahold, og der vandt vi alle kampe. Vi havde defensiv målmand ( Jan Rindom ) og offensiv målmand ( Erik Jensen ) . Markspillere var Torben Johansen, Bent Christensen, Jan Vingaard, Lars Olsen, Kurt Jørgensen, Brian Laudrup, Ole Møller Nielsen, Jacob Svinggaard, Sigurd Kristensen og undertegnede. Vores træner var Richard Møller Nielsen og han skulle lige som os andre lige lære spillet at kende.

Der er gået 27 år siden slut-runden i Holland, har du haft noget med futsal at gøre i de mellemlæggende år?

Nej jeg har spillet almindelig indendørs indtil for en 6-7 år siden.

Hvordan oplevede du søndagens landskamp mellem Danmark og Sverige?

Da det er den første futsalkamp jeg har set live siden min egen oplevelse, så har jeg ikke noget sammenligningsgrundlag, men jeg blev virkelig godt underholdt, og så mange flotte specielt danske præstationer. Dem jeg bemærkede mest var to gode keeperpræstationer, Jacob Bonde imponerede mig meget, og jeg håber ikke hans skade er alvorlig. Rasmus Arildsen og Rasmus Johansson var interessante synes jeg, og må man selvfølgelig kippe med flaget for ”kickeren” Kevin Jørgensen som var kampafgørende. Jeg synes dog DK faldt lidt for langt tilbage da Sverige spillede powerplay, men det er jeg sikker på Landstræneren har styr på!

Hvordan ser du futsalsportens fremtid i Danmark?

Jeg ser bestemt gode muligheder for fremtiden, da det jo ikke bare kun er en gammel dansk Knud Lundberg opfindelse mere, men nu er et world wide udbredt spil, hvad der selvfølgelig gør det mere interessant. Og så er det bare helt vildt sjovt at spille .

Tror du på futsal som redskab til at udvikle fremtidens fodbold landsholdsspillere?

Ja det kan absolut bruges som teknisk træning for de helt små, men når de når en vis alder, så kan der f.eks. opstå en konflikt mellem at bruge fodsålen hele tiden (futsal) og stoppe den med indersiden ( udendørs). Der spiller bolden også en stor rolle !

Med dit kendskab til DBUs rødetråd – kunne du så forestille dig futsal som en del af denne (primært i de unge årgange)?

Ja absolut, som jeg skrev ovenover, som teknisk træning for de små. Hvornår det begynder at blive problematisk aldersmæssigt kan jeg ikke sige helt præcist

Hvordan ser du potentialet i futsal som selvstændig sport?

Det er en selvstændig sport allerede, så det svar giver sig selv

Hvilke udfordringer ser du for futsalsporten?

Det kan være hvornår snitfladen er der aldersmæssigt for hvornår de forskellige fodboldformer ikke understøtter hinanden med deres tekniske udfordringer. Det kan også være at trænere for udendørshold på lavere niveau ikke vil acceptere at deres spillere er futsalspecialister, og derfor prioriterer indesæsonen højere end udesæsonen.

Vær den første til at kommentere

Skriv en Kommentar

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.