Futsal forklaret

Når man som inkarneret Futsalista skal forsøge at forklare Futsal-spillet og dets mange regler for familie og venner, er det oftest en stor mundfuld. Man starter altid med at sige at det er “ligesom indendørs fodbold – bare uden bander”. Men det er jo langt fra tilstrækkeligt, og der følger som regel en række spørgsmål, som vi har forsøgt at besvare nedenfor.

Det er faktisk nemmest at tage udgangspunkt i lignende, men meget mere populære sportsgrene i Danmark som håndbold, basketball eller fodbold. Og faktisk er langt de fleste regler i futsal hentet direkte,eller inspireret af, disse sportsgrene:

Hvor mange spillere er der på banen i futsal?

5 på hvert hold ligesom i basketball. Den ene er målmand og må både parrere og samle bolden op.

Hvor stor er banen i futsal?

40X20 meter svarende til en håndboldbane. Meget praktisk eftersom de fleste haller i Danmark er beregnet til at spille håndbold i.

Hvilken bold spiller man futsal med?

I Futsal spiller man med en tung udgave af en størrelse fire fodbold. Bolden hopper ikke nær så meget, og giver fuld kontrol til spillerne.

Hvor lang tid varer en futsalkamp?

En futsalkamp varer 40 minutter, ligesom en basketball kamp i Danmark. Man spiller 2 x 20 minutter, og i modsætning til udendørs fodbold spiller man i futsal effektiv spilletid, ligesom basketball. Det vil sige at tiden kun er i gang, når spillet er aktivt. Man kan derfor ikke trække tiden med udskiftninger, skader, frispark osv.

Er der timeout i futsal?

Ligesom i basketball (og siden hen også i håndbold) er der mulighed for at tage time-out. Hvert hold har således én timeout i hver halvleg, som de kan bruge, når de selv er i boldbesiddelse. En timeout varer i 60 sekunder.

Hvor mange dommere er der i futsal?

Ligesom i håndbold og basketball har man valgt et to-dommer-system i futsal, hvoraf den ene er hoveddommer. De befinder sig på hver deres sidelinje og agerer derfor samtidig linjedommer.

Hvad er “fire sekunders reglen” i futsal?

Dette er endnu en regel hentet fra basketball. Men hvor man i basketball skal kaste sit indkast inden for 5 sekunder, skal man i futsal afvikle sit indspark indenfor fire sekunder fra dommerens signal. De fire sekunder starter nemlig først i det øjeblik hvor bolden befinder sig på det sted hvor bolden røg ud af banen.

Holdfejl / akkumulerede frispark

Hvert frispark som begåes i futsal, bliver noteret ved dommerbordet. Efter et hold begået fe frispark i en halvleg, resulterer hvert af de efterfølgende frispark i et akkumuleret frispark.

Akkumuleret frispark er en slags straffespark fra enten 10 meters afstand eller fra hvor frisparket blev begået, hvor det kun er målmanden der må forsvare. Til gengæld må målmanden bevæge sig frit rundt i hele feltet.

Akkumulerede frispark kan bedst sammenlignes med holdfejl i basketball.

Er der så målspark og indkast i futsal?

Nej. I futsal er det lige omvendt af udendørs fodbold. Målmanden skal ligesom i håndbold kaste bolden ud, når han giver bolden op, mens spillerne SKAL sparke bolden ind på banen i stedet for at kaste den. Hjørnespark er det samme i futsal og fodbold.

Har du flere spørgsmål til futsal, er du velkommen til at skrive det i kommentarfeltet. Ellers følg med på siden for flere af disse artilker, hvor vi kigger nærmere på futsal-spillet.

 

 

 

 

1 Kommentar til Futsal forklaret

Skriv en Kommentar

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.