Det første danske futsal landshold

Da daværende landstræner Aroldo Strack i 2012 udtog sin første landsholdstrup, var det faktisk ikke første gang Danmark havde et futsal landshold. 23 år tidligere deltog Danmark nemlig ved det første officielle FIFA verdensmesterskab i Futsal som blev afholdt i Holland i januar 1989. Det var ikke hvem som helst der var med på holdet, og træneren på holdet var ingen ringere end Richard Møller Nielsen.

Turneringen blev spillet som en invitations turnering, lige som det var tilfældet med de første udendørs verdensmesterskaber i Uruguay i 1930 var det. Der blev til turneringen inviteret  16 deltagere (seks fra UEFA, tre fra CONMEBOL, to fra CAF, to fra AFC, to fra CONCACAF og én fra OFC) direkte af FIFA. I april 1988, efter DFB (Vesttyskland) havde takket nej til invitationen, blev DBU inviteret – og takkede ja!

Deltagelsen ved VM, bragte dog en række udfordringer for DBU, efter som indendørs fodbold i Danmark, primært en ungdoms- og vinter-sport, men DM-klubberne deltog fra tid til anden i private turneringer – og mest kendt af alle var det årlige Juleshow i KB-hallen. Med den forestående VM-turnering in mente besluttede DBU derfor at arrangere sit første DM i five-a-side, så landstræneren for det nye hold, Richard Møller Nielsen, kunne udtage DBU’s første VM-trup. Vinderne af fire kvalifikationsstævner, Ikast FS, Lyngby BK, Næstved IF og Silkeborg IF, mødtes til et finalestævne i Brøndbyhallen den 30. december 1988.

Efter en række velspillede kampe med et højt teknisk niveau kunne Ikast FS indskrive sig i DBU’s historie som den første DM-guldvinder – og straks herefter blev følgende VM-trup udtaget:

Jan Rindom (Lyngby BK) – Målmand

Torben Johansen (Næstved IF)

Lars Olsen (Brøndby IF) – anfører

Jacob Svinggaard (Vejle BK)

Peter Bonde (Herfølge BK)

Ole Møller Nielsen (B 1913)

Jan Vingaard (B 1913)

Sigurd Kristensen (Ikast FS)

Brian Laudrup (Brøndby IF)

Bent Christensen (Lyngby BK)

Kurt Jørgensen (Næstved IF)

Erik Jensen (AaB) – Målmand

 

Det kan nævnes at AaB’s målmand ved DM-stævnerne, Erik Jensen, til dagligt var angriber på AaB’s andethold i Danmarksserien samt at man forsøgte på at få indlemmet to tidligere holdkammerater og indendørs-specialister, Jørgen Kristensen og Erik Rasmussen – fra Wichita Wings i den amerikanske MISL (Major Indoor Soccer League) og Køge BK – hvilket dog ikke lykkedes.

Danmark med i Åbningskampen
Danmark var den ene part i åbningskampen, her mødte man værtsnationen Holland. Hjemmeholdet vandt 4-2 foran 6.000 tilskuere i Rotterdams Sportpaleis Ahoy. Anfører og senere fodbold europamester Lars Olsen blev noteret for Danmarks første futsal landskamps mål,(til 1-1), og Kurt Jørgensen blev den første i futsal VM-historien, som eksekverede et straffespark, da han udlignede til 2-2.

De to næste opgør, mod Paraguay (2-2) og Algeriet (8-4, bl.a. efter et hattrick af Brian Laudrup), placerede Danmark på en trejdeplads i den indledende pulje, hvilket betød man ikke gik videre til knald og fald kampene. Turneringe endte ikke overrakende med at Brasilien hjemtog den første VM-titel, efter en finalesejr på 2-1 over Holland.

Danmark var yderligere repræsenteret i turneringen ved dommer Kim Milton Nielsen, som dømte to kampe, Zimbabwe 1-5 USA og Brasilien 5-1 Paraguay.

Siden disse tre kampe i januar 1989 skulle der altså gå 23 år før et Dansk Landshold endnu gang var på banen i rødt og hvidt, dog med den forskel at det nu var futsal spillere der var udtaget og ikke spillere fra de bedste rækker udendørs.

2 Trackbacks & Pingbacks

  1. Dem kan Danmark trække i VM-Kvalen, preliminary round - DKFutsal.dk
  2. Peter Bonde: Futsal, perfekt teknisk træning for de helt små - DKFutsal.dk

Skriv en Kommentar

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.